donderdag 25 februari 2010

Wat wij vergaten in 2009

Het oude jaar ligt al even achter ons, en nadat iedereen zijn eindejaarslijstjes gepost heeft vertel ik hier nog eventjes wat wij in 2009 per ongeluk niet zagen voorbijflitsen of vergaten te publiceren. Een lijst met enkele zeer schone albums, in willekeurige volgorde.

Dirty Projectors - Bitte Orca

Zoals we het van the Dirty Projectors gewend zijn: buitenaardse melodieën aangelengd met een zanglijn die vreemde bokkensprongen maakt. Maar toch zeer schoon. Kan soms wel hartritmestoornissen veroorzaken...
Dirty Projectors - No Intention

Yo La Tengo - Popular Songs

Goh ja, wat moeten we hierover zeggen. Dit koppel (man & vrouw) aangevuld met andere muzikanten is al actief sinds de jaren 80. En met Popular Songs hebben ze weer een fantastisch album afgeleverd. Oordeel zelf maar! (Opgelet! Muziek van uitstekende kwaliteit achter deze link!)
Yo La Tengo - And The Glitter Is Gone

The Dead Weather - Horehound

Het is dit jaar in de mode om nieuwe superbands te vormen met enkele uitstekende artiesten uit andere projecten. Na Them Crooked Vultures nu dus ook The Dead Weather. Oud nieuws, inderdaad, daar gaat deze post uiteindelijk om hé. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit van deze band. Alison Mosshart (The Kills), Jack White (The White Stripes), Dean Fertita (Queens of the Stone Age) en Jack Lawrence (The Raconteurs) maken één of andere vorm van psychedelische stonerrock of zoiets. Het is, zoals dat meestal gaat met écht goede muziek, nogal moeilijk in hokjes te steken. Dit mag wat mij betreft wel hét album van het jaar 2009 zijn.
The Dead Weather - Treat Me Like Your Mother

Lily Allen - Its Not Me, It's You

"Hahahaha!" hoor ik ulle al lachen. Jaja, ik ga hier afkomen met popmuziekskes! Maar als er dan toch iemand popdeuntjes mag maken dan is het toch wel Lily Allen. Of andere Engelse vedetten met mooie stemmetjes. Zolang het maar niet Lady Gaga is. In ieder geval is dit wel een leuke cd als ge het mij vraagt.
Lily Allen - Never Gonna Happen

Infected Mushroom - Legend of the Black Shawarma

Toen ik de cover & titel van deze cd te zien kreeg heb ik toch eens even danig moeten fronsen. Kabouters die kebab aan huis leveren?? Voor mij ne grote half-pikant! Maar het draait hier om de muziek zeker? Origineel gestart als psy-trance project, heeft het Israelische Infected Mushroom internationaal furore gemaakt ergens eind jaren negentig, begin jaren 2000. Ondertussen al enigzins geëvolueerd - zonder de roots te verloochenen - zijn er in dit nieuwe album nogal wat heavy metal invloeden geslopen. Zoals we ondertussen al wel weten is de cross-over tussen metal en dance niet altijd even goed geslaagd (Pendulum had bij voorkeur gewoon beter vette drum & bass blijven maken), maar hier klinkt/klikt het wél.
Infected Mushroom - Project 100

Bat for Lashes - Two Suns

Bat for Lashes oftewel Natasha Khan maakt integere liedjes gekruid met een schoon vrouwenstemmetje. En zoals ge weet heb ik wel een zwak voor integere liedjes met mooie vrouwenstemmetjes. Bij deze dus een hoera voor deze madam die alweer een zeer degelijk album heeft afgeleverd (debuut: Fur and Gold (2007)). In de upload, de eerste single van de CD.
Bat For Lashes - Daniel

Grizzly Bear - Veckatimest

Vreemde kerels, dat zijn het wel ja. Maar ze maken ook fijne deuntjes. Een soort van psychedelische vorm van post-rock. Grizzly Bear is zowat de enige niet-elektronische groep die op het Warp Label getekend is. Hmmm, nu ik eraan denk, ga ik daar "buiten Battles" aan moeten toevoegen. Hoe het ook zij, een vernoemenswaardig album is het op zijn minst!
Grizzly Bear - While You Wait For The Others

Yuksek - Away From The Sea

Ja, over Yuksek hebben we het al eens regelmatig gehad. Zo bij voorbeeld maakte hij deel uit van een terechte scheldtirade van ondergetekende toen hij niet kwam opdagen op Pukkelpop afgelopen jaar. Enkele weken later hadden we wel de eer om deze Fransman aan het werk te zien op de Quicksuilver Pro in Hossegor. Live rockt dat toch wel sterk. Net als zijn album. De enige kritiek dat ik zou hebben is dat ongeveer de helft van de nummers ondertussen al singles geweest zijn (sommige zelfs al van een hele tijd geleden) in het "dance"-circuit en dat er niet echt een soort van verhaal achter zijn album zit. Het lijkt een beetje op een samenraapsel van producties die goed genoeg waren om het tot op het album te schoppen. Enfin ja, maar het is wel een lekkere plaat. Hierachter een nummer dat nog niet zo vaak door de speakers van electro-feestjes knalde.
Yuksek - I Could Never Be A Dancer

Die Antwoord


What the fuck? In minder dan een maand zijn deze Zuid-Afrikaanse "rappers" geëvolueerd tot weeral maar eens een nieuw internetfenomeen. Maar ja, kunt ge het hun kwalijk nemen? Ze hebben, naar eigen zeggen, dan ook Die "fokken" Antwoord on Everything, man. Doet een beetje denken aan die Nederlandse hip-hop projecten zoals De Jeugd van Tegenwoordig en aanverwanten. Maar dan way more getto style :-)

www.dieantwoord.com



dinsdag 23 februari 2010

5 Songs For An Apology


Alright, daar had ik u goed bij de neus he: elke week een post met uitstekende muziek. jaja, 4 weken later komt er eindelijk beweging in de zaak. Maar ja, het leven is zo simpel niet als reiziger... Maar goed, om dat goed te maken heb ik voor jullie deze keer een selectie van 5 klassiekers van een bovenaardse kwaliteit klaargezet.

Pink Floyd - Shine On You Crazy Diamond (Part I - V). Ha! Het beste nummer van Pink Floyd als ge het mij vraagt. En het zal zeker niet het laatste zijn in deze rubriek. Aaah, die sax solo in deel 5!
Nirvana - Where Did You Sleep Last Night. Vanop de MTV Unplugged CD. Niks aan toe te voegen.
Dolly Parton - Jolene. Ik ben er nog altijd niet uit welke versie nu eigenlijk de beste is: het origineel of die van The White Stripes. In ieder geval zijn ze het allebei waard om in deze rubriek te verschijnen. Wie weet volgt Jack White's interpretatie ooit nog wel.
Low - Dinosaur Act. Low, opgericht in 1993, en maken sinds dat tijdstip fantastische platen. Dinsour Act is in 2000 uitgekomen en heeft het meteen tot een Duyster Classic geschopt.
Metallica - Orion. Oh ow! Metal ofwat? Het zal wel zijn ja! Orion, terug te vinden op hun derde album, is een instrumentaal meesterwerk dat bij momenten zelfs psychedelisch klinkt. Metallica op hun hoogtepunt. Als er nu nog es iemand durft te beweren dat Master of Puppets niet hun beste album is!

Hang Loose!

donderdag 18 februari 2010

Look-alike van de dag

Thomas zonder baard


Regi Penxten die een foto van zichzelf trekt na een scheerbeurt

woensdag 17 februari 2010